onsdag 28 september 2011

Blir ledsen

Imorse var jag och simmade i Valhalla, min kropp är inget fan av morgonträning men ändå stolt över mig själv som faktiskt genomförde det. När jag kom ut i omklädningsrummet ganska trött med blött trassligt hår och rödsprängda ögon blev jag dock ledsen.

I rummet var även ett gäng med tjejer i yngre tonåren, skulle gissa på 13-14 år ungefär. Alla gick i tur och ordning upp på vågen och där skulle det jämföras. Senare var det prat om smink och hur de absolut inte kunde gå till skolan utan det. En tjej sa att hon inte tänkte sminka sig för att hon var lat. Det är så mycket här som är fel.

Vikten betyder ingenting. Jag anser att det bara är en siffra och alla dessa tjejer var smala. Jag kan förstå om man är överviktig och vill förbättra sin hälsa men då tycker jag inte vikten är det man ska fokusera på utan hur man mår. En av tjejerna vägde 53 när de andra låg på 47 kg. Det är små siffror det rör sig om och borde inte spela någon roll. Men det var så tydligt att det spelade roll.

Ingen ska skämmas över sin kropp och det finns ingen somhelst poäng med att jämföra vikter bland vännerna. Jag har själv varit i det träsket att det blir så himla viktigt vad man väger. Det berodde delvis på att jag höll på med judo och att man tävlade i viktklasser. En tränare uppmanade oss att hålla koll på vad vi vägde och se om vi behövde gå upp eller ner. Det var så viktigt för mig att ligga under 52 kg och det var något som fick mig att må dåligt. Det är så jävla skönt att slippa de tankarna.

Jag älskar mina vänner oavsett om de väger 45 eller 145 kg och precis på samma sätt borde man älska sig själv. Vi är så mycket mer än vår vikt.

För det andra hoppas jag verkligen att de växer ifrån den osäkerheten de har, man ska aldrig behöva ursäkta sig för att man inte vill sminka sig. När jag var 13 levde jag också i den vanföreställningen och det är så skönt att jag idag kan åka in till skolan när jag luktar klor och med rödsprängda ögon.

Lycka till tjejer och jag hoppas ni snart trivs med era kroppar oavsett vikt och att ni inte känner sminket som ett måste inom en så snar framtid som möjligt. 


Varför ska vi väga oss egentligen? Känns som det minst intressanta om en person faktiskt

1 kommentar:

  1. Jag håller med om att det är så jävla irrelevant att väga sig. Vad säger det egentligen liksom? Förutom om hur mycket alla ens atomer väger tillsammans? Visst, ibland kan det vara viktigt att hålla koll på om man ökar eller minskar snabbt i vikt, det kan indikera ohälsa, men sånt MÄRKER man ju även i spegeln. Om man helt plötsligt bara "Oj, titta, jag ser mina revben, de var inte där förra veckan" så kanske man kan väga sig för att se om man förändrats mycket. Men annars liksom... mja, ser ingen anledning till det!

    /Hanna på Happy Happy Fatgirl

    SvaraRadera